Heb jij wel eens tegen iemand gezegd dat je eten ging halen bij Dolce Vita in Heinkenszand?
Waarschijnlijk werd je vervolgens met een vragende blik aangekeken. Want Dolce Vita? Waar is dat?
Heel officieel was het de naam van het restaurant op de hoek van de Kerklaan en de Dorpsstraat, maar niemand noemde het zo. Nee, je ging eten bij Mario. Als je dat zei, wist iedereen wat je bedoelde.
(Foto’s en tekst: Rachel van Westen)

Tijdens de sloop van het oude pand op die hoek in het centrum van Heinkenszand, werd de gevel met daarop de naam ‘Dolce Vita’ afgebroken en eigenaar Mario besloot dat die naam niet meer terugkwam. Op dezelfde plek werd een nieuw complex gebouwd en sinds hij in het nieuwe pand zit, heet zijn restaurant Mario 1. Zoals het hoort.
,,Eigenlijk is Mario niet eens mijn echte naam”, bekent hij. ,,Het is een bijnaam, maar iedereen noemt me zo en ik vind het prima.” Mario vindt alles wel prima, zolang zijn gasten het maar naar hun zin hebben. ,,Behalve dronken mensen. Daar heb ik een hekel aan, maar zolang het gezellig is en er wordt lekker gegeten en gedronken, ben ik tevreden.”

Hij gaat stralen als hij zegt: ,,Soms komen mensen binnen en zeggen ze: ‘Mario, doe mij maar wat lekkers.’ Dan vertrouwen ze erop dat ik ze iets geef wat ze lekker vinden. Dat is toch geweldig?”
Hij is dan ook, zoals hij het zelf omschrijft: geboren in de horeca. ,,In Turkije hadden mijn ouders al een restaurant en als klein ventje hielp ik al in de keuken. In de jaren negentig ben ik voor mezelf begonnen, dus dit doe ik al een hele poos. Maar zelf ben ik nog steeds 25 jaar”, zegt hij met een ondeugende twinkeling in zijn ogen die zo typerend is voor deze gastvrije horecaman.
Op de vraag wat zijn favoriete gerecht is, aarzelt hij geen moment. ,,Pasta”, zegt hij. ,,Ik draai zelf verse pasta. Dat is zó lekker, dat kan ik elke dag wel eten. Ik ben geboren in Turkije, maar de Italiaanse keuken is mijn specialiteit. Als ik een favoriet moet kiezen, ga ik voor de Pasta Spaghetti Aglio olio Peperoncino. Dat is met knoflook, olijfolie en hete pepers. Heel lekker als je van pittig eten houdt.”

Hij is zielsgelukkig dat hij na alle corona-ellende weer gasten mag ontvangen in zijn restaurant, ook al hoor je hem niet klagen over de afgelopen twee jaar. ,,Het was ook druk in de coronatijd, toen mensen alleen konden afhalen. Daar ben ik mijn klanten heel dankbaar voor. Zal ik je eens wat vertellen? Voordat het oude pand werd afgebroken, moest ik alles verhuizen en toen het nieuwe
pand klaar was, moest er zoveel gebeuren: verhuizen, schilderen, noem maar op. En weet je wie mij geholpen hebben? Mijn klanten. Mijn klanten hebben mij geholpen. Dat vind ik fantastisch. Ik hou van contact met mensen en van gezelligheid. En van koken. Koken is echt mijn hobby.”

Wil je ook genieten van de kookkunsten van Mario? Hij vindt het handig als je vooraf reserveert, maar als je langsloopt en er is plek, ben je natuurlijk ook zonder reservering van harte welkom. Eet je liever thuis? Je kunt de maaltijden van Mario ook afhalen of thuis laten bezorgen. Je kunt bestellen via 0113 – 44 10 44 of via www.mario1.nl